Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » ΦΑΚΕΛΟΙ » φάκελος Μουσική Παιδεία
[φάκελος "Μουσική Παιδεία"] ΜΟΥΣΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ
(του Στέργιου Ζυγούρα)
δείτε περισσότερα


[φάκελος "Μουσική Παιδεία"]
ΣΥΝΤΟΜΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(του Περικλή Κούκου)
δείτε περισσότερα


[φάκελος "Μουσική Παιδεία"] ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΙΘΑΡΑ
δείτε περισσότερα


[Φάκελος Μουσική Εκπαίδευση] ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ
(της Έφης Αγραφιώτη)
δείτε περισσότερα


[Φάκελος Μουσική Εκπαίδευση] Απάντηση του ΚΚΕ στα ερωτήματα του διαδικτυακού περιοδικού “TaR”
δείτε περισσότερα


[Φάκελος Μουσική Εκπαίδευση] Προς κόμματα ή… προσκόμματα;
(του Νίκου Παναγιωτίδη)
δείτε περισσότερα


[Φάκελος Μουσική Εκπαίδευση] ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TaR
δείτε περισσότερα


[σπινTaRίσματα] Γνωρίζει κανείς; (του Άλκη Αναστόπουλου)

 Τώρα τελευταία, που συγκεντρώθηκαν όλα τα σχετικά άρθρα του TaR σε έναν ενιαίο φάκελο "περί Μουσικής Εκπαίδευσης", ίσως παρατηρήσατε πως υπάρχει μία στήλη με τίτλο σπινTaRίσματα, η οποία όμως περιλαμβάνει ένα και μόνον άρθρο (!): Οι σπουδές της κιθάρας στα Ωδεία. Η πρόθεση του υπογράφοντος ήταν να υπάρξει σύντομα δεύτερο άρθρο με τίτλο: Οι σπουδές της κιθάρας στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

δείτε περισσότερα


[Φάκελος Μουσική Εκπαίδευση] Ανακοίνωση από το Συντονιστικό Όργανο Ενώσεων Εκπαιδευτικών Μουσικής: ΠΕΡΙ "ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ" ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ...
δείτε περισσότερα


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ? ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
(Αναδημοσίευση από το http://academy-no-thanks.blogspot.com/ )
δείτε περισσότερα


Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου 2007 σχετικά με το κοινωνικό καθεστώς των καλλιτεχνών
δείτε περισσότερα


[μουσικο-παιδαγωγικές γνώμες] "Για την εκπαίδευση"
(του Νίκου Παναγιωτίδη)
δείτε περισσότερα


[TaR-TaR-uga Musicalis] Η Διακήρυξη της Μπολώνια και η Ανώτατη Μουσική Εκπαίδευση (2ο μέρος)
(της Όλγας Καλογρηάδου)


Σε συνέχεια του 1ου μέρους του προηγούμενου άρθρου, θα ήθελα σε αυτό το 2ο μέρος να επικεντρωθούμε και να αναρωτηθούμε για το τι συμβαίνει ακριβώς στον χώρο της Ανώτατης Μουσικής εκπαίδευσης τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας επ’ αφορμή της Διακήρυξης της Μπολώνια που υπογράφτηκε το 1999 θέτοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης των στόχων της το 2010.

δείτε περισσότερα


[χωρίς λεονTaRισμούς] Μουσικά Σχολεία (Γυμνάσια - Λύκεια)
(της Βασιλικής Λεοντάρη)

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καλύψει το τεράστιο κενό που υπήρχε μέχρι τότε στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης. Ιδρύει το πρώτο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το πρώτο πειραματικό Μουσικό Σχολείο στην Παλλήνη. Κίνηση πραγματικά απαραίτητη, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τότε η μουσική στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν το μόνο μάθημα που διδασκόταν από καθηγητές που δεν είχαν τελειώσει δημόσιο ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και ότι για να διδαχθεί ένας μαθητής κάποιο μουσικό όργανο, έπρεπε να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα.
δείτε περισσότερα


[TaR-TaR-uga Musicalis] Η Διακήρυξη της Μπολώνια και η Ανώτατη Μουσική Εκπαίδευση (1ο μέρος)
(της Όλγας Καλογρηάδου)

Συνεχίζοντας την άτυπη έρευνά μου γύρω από τις κατευθύνσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει σε αυτή την πορεία η Ελλάδα, θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά αποσπάσματα από ένα άρθρο του κου Διονύση Κλάδη (Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ στην διάρκεια της θητείας της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) το οποίο βρήκα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία «Δεκέμβριος του 2000». Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή την περίφημη Διακήρυξη της Μπολώνια η οποία υπεγράφη στις19 Ιουνίου του 1999, από τους Υπουργούς Παιδείας 22 χωρών μεταξύ των οποίων και ο τότε Ελληνας Υπουργός Παιδείας κος Γεράσιμος Αρσένης.
δείτε περισσότερα


[χωρίς λεονTaRισμούς] Μουσική παιδεία, (γενικά)
(της Βασιλικής Λεοντάρη)
Η σκέψη υπήρχε μέσα μου εδώ και πολύ καιρό. Η αφορμή όμως δόθηκε όταν διάβασα το σχόλιο του Ε. Ασημακόπουλου με θέμα "Μουσική παιδεία και κιθάρα". Παραθέτω αυτούσια μία πρόταση από το άρθρο: "Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δάσκαλοι νιώθουν κατά κάποιο τρόπο αμήχανοι σε μια τάξη που άλλα ζητάει κι άλλα δίνουν και κλονίζονται με τη σκέψη πως πάνε αντίθετα στο ρεύμα της εποχής." Δεν διαφωνώ, ούτε με την άποψη, ούτε με τις ενδεχόμενες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατίθενται στη συνέχεια του άρθρου. Ο προβληματισμός μου απλά ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση: Γιατί η τάξη ζητάει "άλλα", τι ακριβώς είναι αυτά τα "άλλα" που ζητάει, από πού προωθούνται  και γιατί με το να διδάσκεις κλασσική κιθάρα, πας αντίθετα στο ρεύμα της εποχής.
δείτε περισσότερα


[TaR-TaR-uga Musicalis] "Music in Europe": ένα ταξίδι στο Echternach του Λουξεμβούργου το 1997
(της Όλγας Καλογρηάδου)

Έχει γίνει πλέον καθημερινή μας συνήθεια να παραπονιόμαστε (και να στενοχωριόμαστε) για όλα τα στραβά και καταπιεστικά που μας περιτριγυρίζουν σχεδόν σε όλους τους τομείς. Όχι χωρίς λόγο...... αλλά οι καθημερινές συνήθειες, όταν ενοχλούν και διαιωνίζονται, έχουν το ιδίωμα να αποδυναμώνουν τις πράξεις και να εξαντλούν το ανθρώπινο κέφι και πείσμα.
Η αλήθεια είναι ότι παγκοσμίως πολλά πράγματα δεν «τσουλάνε» όπως θα ήθελε ο σύγχρονος «ανήσυχος» πολίτης. Εδώ σ’ εμάς, έχει ριζώσει μία απογοήτευση και μία καχυποψία (ελπίζω αναστρέψιμη) γιατί δυστυχώς δεν διακρίνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια με συνέπεια και συνέχεια, μήπως και καλυτερεύσει η γενικότερη κοινωνική μας κατάσταση. Και επειδή ο χώρος μας, σε αυτό το περιοδικό, είναι ο Πολιτισμός, ας μιλήσουμε γι αυτόν και ειδικότερα για τον τομέα της μουσικής.
δείτε περισσότερα


[μουσικο-παιδαγωγικές γνώμες] Μουσική παιδεία ή Παιδεία μουσική;
(του Δημήτρη Κυπραίου)

Ποιος γονιός δεν νανούρισε το παιδί του στην αγκαλιά του, ενώ ονειρευόταν, αυτό να γίνει καλός και χρήσιμος άνθρωπος. Ποιος γονιός όμως φαντάστηκε ότι με το νανούρισμα, προσφέρει απλόχερα την βασική μουσική γνώση στο δημιούργημά του, τη γνώση των ήχων. Ποιος δεν μίλησε τραγουδιστά στο μωρό του για να το κάνει να γελάσει και έτσι να αισθανθεί συμμέτοχος δημιουργός του ανυπέρβλητου, της ίδιας της ζωής. Ποιος δεν χαίρεται αν το παιδί του, ανάμεσα σε όλες τις άλλες αρετές του, τυχαίνει να είναι και καλλικέλαδο.

δείτε περισσότερα


[με τη δική μου ματιά] "Μουσική παιδεία και κιθάρα"
(του Ευάγγελου Ασημακόπουλου)

Αφορμή για το σχόλιο αυτό μού έδωσαν κάποιες συζητήσεις που είχα πρόσφατα με μαθητές μου που σήμερα διδάσκουν σε διάφορα Ωδεία, έχοντας πια οι ίδιοι τις δικές τους τάξεις. Επαγγελματίες καθηγητές–σολίστες μάλιστα κάποιοι από αυτούς– μου έλεγαν με αγωνία πως έχουν ξεμείνει από μαθητές σε σχέση με άλλες χρονιές, πως τα παιδιά δεν μελετάνε πια, πως αρκετοί το γυρίζουν στην ηλεκτρική κιθάρα. “Κάτι πρέπει να αλλάξει γιατί δεν πάει άλλο”, “τα παιδιά ζητάνε να παίξουν κομμάτια ευχάριστα”, “εσείς δεν ξέρετε τι τραβάμε με τους αρχάριους” είναι κάποιες από τις φράσεις που ακόμα ηχούν στ’ αυτιά μου από τις πολλές φορές που επαναλήφθηκαν. Μέσα λοιπόν από τις συζητήσεις που έκανα μαζί τους, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι από αυτούς διακατέχονται από ένα είδος ανασφάλειας, ακόμα και ενοχής, για το όργανο και τη μουσική που διδάσκουν. Επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα της εποχής που ζούμε, βαθιά μέσα τους άρχισαν να αμφισβητούν αν θα ’πρεπε να διδάσκουν αυτές τις μεθόδους του οργάνου ή αυτά τα έργα της διδακτέας ύλης της κιθάρας και όχι κάποια κομμάτια πιο προσιτά στα παιδιά, πιο εύπεπτα, πιο γνώριμα στα αυτιά τους, τέτοια που να τους επιτρέπουν να ασχολούνται περισσότερο με το όργανο, να μελετούν με μεγαλύτερο κέφι. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δάσκαλοι νιώθουν κατά κάποιο τρόπο αμήχανοι σε μια τάξη που άλλα ζητάει κι άλλα δίνουν και κλονίζονται με τη σκέψη πως πάνε αντίθετα στο ρεύμα της εποχής.

δείτε περισσότερα


Μάκης Μαύρος: Η «υπερεκπαίδευση» βλάπτει σοβαρά τη μουσική παιδεία

“Όποιος αγαπάει παιδεύει”, λέει ο σοφός λαός μας, και ακόμη “άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο” κι έχει απόλυτο δίκιο, γιατί το μόνο που μπορεί να μαλακώσει τη σκληρότητα του εκ γενετής βίαιου και άπληστου όντος, που ονομάζεται άνθρωπος, είναι η παιδεία. Είναι όμως η σημερινή παιδεία ικανή να πετύχει τα σωστά αποτελέσματα; Προσφέρει στα παιδιά μας, από την πρώτη τρυφερή ηλικία τους, αυτά που πρέπει για να τα προσελκύσει στη μάθηση και να τους δώσει τα κατάλληλα εφόδια να σταδιοδρομήσουν; Μπορεί να χρωματίσει τα όνειρα των παιδιών, να νιώσει τις ευαισθησίες των εφήβων και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των νέων για το αύριο; Έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που να συνδυάζουν τη γνώση με την καλαισθησία και την πραγματικότητα με την αέρινη σφαίρα της φαντασίας;
Όχι! Ένα μεγάλο και απόλυτο Όχι.

δείτε περισσότερα


<< {σελίδες}


| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center