Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

Μπαρόκ για δύο κιθάρες

Νίκος Παναγιωτίδης - Σπύρος Ηλιάδης

Κυριακή 19/11, 8 μ.μ. στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς Βόλου

Παρασκευή 24/11, 8:30 μ.μ. στην αίθουσα του Ωδείου Φ. Νάκας (Αθήνα)

Σάββατο 25/11, 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό  Ωδείο Λάρισας
(στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Συνόλων και Ορχηστρών)

 

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στους δύο γίγαντες του Γερμανικού Μπαρόκ, τον Johann Sebastian Bach και τον Georg Friedrich Händel. Δύο συνθέτες που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, αλλά διέγραψαν εντελώς διαφορετικές τροχιές. Ο Händel υπήρξε κοσμοπολίτης, με μεγάλες επιτυχίες, διεθνή αναγνώριση, πλούτη και χρεωκοπίες· ο Bach αντίθετα ταπεινός, με άφθαστη εργατικότητα όσο και μεγαλοφυΐα, αναγνωρίστηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του αλλά παρέμεινε σχολείο για τους μουσικούς σε όλο τον κόσμο.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από το τσέμπαλο, το νυκτό πληκτροφόρο της εποχής. Έτσι, ταιριάζουν αλλά και αναδεικνύονται ιδιαίτερα από τον ήχο της κιθάρας. Οι μεταγραφές οφείλονται στον Νίκο Παναγιωτίδη, που έχει σεβαστεί απόλυτα το πρωτότυπο κείμενο, η ερμηνεία ακολουθεί όλες τις στυλιστικές ιδιαιτερότητες της εποχής του Μπαρόκ, ενώ τα δύο όργανα μαζί υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό την σύνθετη πολυφωνική γραφή των δύο κορυφαίων συνθετών.

 

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ:

A΄ μέρος
G. F. Händel: Suite No. 5, HWV 430 (1720)
J. S. Bach: Prelude-Fuge-Allegro BWV 998

Β΄ μέρος
G. F. Händel: Fughettes Nos. 1, 6, 4
J. S. Bach: Suite BWV 996

 

 

 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center