Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » TaRaΤaΤΖΟΥΜ (Ν. Μαυρουδής) & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » βιβλία
  Εκτυπώστε το άρθρο

Νότης Μαυρουδής: Μετά πάσης  ειλικρίνειας [βιβλίο]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Θα φαινόταν παράδοξο, υποψιάζομαι, να υποστηρίξω πως τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι γραμμένα κατά τρόπο που να στοιχειοθετούν ένα ημερολόγιο. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις παντός είδους ειδήσεις, έβρισκα τις αφορμές για να καταγράφω σκέψεις και παρατηρήσεις πάνω σε γεγονότα μεγάλα, μικρά, έως και… ασήμαντα, αρκεί να προκαλούσαν δημιουργικά ερεθίσματα και το προσωπικό μου ενδιαφέρον.
Έτσι είναι τα βιβλία. Χώρος και ευκαιρία όπου καταγράφονται τα μύχια, τα ενδότερα, τα βαθύτερα, με την ενδόμυχη ευχή να «συναντήσουν» τον αναγνώστη, αν όχι στο σύνολο των σκέψεών του, σε ορισμένα έστω σημεία.

Το βιβλίο περιέχει κείμενα τα οποία ανεβάζω στην σελίδα μου στο facebook. Είναι μια διαδικασία την οποία ξεκίνησα από τον Φεβρουάριο του 2015 και, έκτοτε, δεν σταμάτησα ποτέ. Κάθε εβδομάδα, ή και δύο, τρεις φορές την εβδομάδα, αναρτώ τα Σχολιάκια μου προσφέροντας απρόσκοπτα στους αναγνώστες τις σκέψεις μου «Μετά πάσης ειλικρινείας», για να χρησιμοποιήσω και τον τίτλο τού βιβλίου. Το ότι αυτά τα κείμενα έχουν αναδημοσιευθεί και σε άλλες διαδικτυακές σελίδες, ομολογώ πως με ικανοποιεί και με παρακινεί να συνεχίζω το γράψιμο και την ενασχόλησή μου με τα καθημερινά και με ό,τι έχει σχέση με την κοινωνία και τον συνάνθρωπό μου, εδώ αλλά και αλλού.
Υπενθυμίζω πως η μουσική μου ιδιότητα (κιθαριστής, τραγουδοποιός, τέως παραγωγός ραδιοφώνου, διευθυντής τού www.tar.gr (μουσικό διαδικτυακό περιοδικό με αφορμή την κιθάρα), δεν εμπόδισε ποτέ την καταγραφή των ποικίλων σκέψεών μου πάνω σε θέματα τα οποία κέντριζαν τα ενδιαφέροντα και τον πνευματικό μου ορίζοντα. Απεναντίας, έφτασα σε σημείο να… υποψιάζομαι πως είναι ο μουσικός μου κόσμος αυτός που με οδήγησε στο να «ακούω» πιο καθαρά τη γλώσσα, τις λέξεις, τον ήχο τους και άλλες λεπτομέρειες… Έχει να κάνει με την παρατηρητικότητα και την ενδελεχή ακρόαση και θεωρώ πως, ένας μουσικός, θα πρέπει να διαθέτει αυτή την ικανότητα…

Η πειθαρχία, την οποία έχω αποκτήσει από την άοκνη και διαρκή μελέτη της κλασικής κιθάρας  από νεαρή ηλικία, με έκανε παρατηρητή τόσο της μουσικής εξέλιξης, όσο και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο ζω και δραστηριοποιούμαι, δηλαδή του κοινωνικού περίγυρου.
Είναι αυτό που με κάνει να επιμένω πως, οι τόσες παράλληλες δράσεις μου (συνεπώς και η αρθρογραφία) πηγάζουν από τη μουσική και κατ’ επέκταση πνευματική μου διαμόρφωση, η οποία με απασχολεί όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και ιδεολογικά.

Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν, θα έλεγα πως, η παράθεση των κειμένων μου σε μορφή μικρού ή μεγαλύτερου σχολίου και με τις αναγκαίες-απαραίτητες ημερομηνίες των γεγονότων, πλησιάζει τη φόρμα του Ανθολογίου.  
Το ζητούμενο της συγγραφικής μου πρωτοβουλίας είναι -τι άλλο; -η προσπάθεια να καταθέσω τις προσωπικές μου σκέψεις, ελπίζοντας να συναντηθούν με εκείνες των άλλων ανθρώπων που έζησαν τα κοινά γεγονότα. Επαναλαμβάνω: τα γεγονότα ως αφορμή για βαθύτερη κατανόηση… Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή του αναγνώστη στις ημερομηνίες τις οποίες και συνέβησαν οι αφορμές των θεμάτων. Πάντα ο χρόνος δημιουργεί τα γεγονότα, μικρά ή μεγαλύτερα…
Τα βιβλία είναι καταθέσεις σκέψεων, συγκινήσεων, αισθημάτων και μόνο έτσι μπορούν να εκληφθούν ως χρήσιμα. Γιατί ανοίγουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, δίνουν ευκαιρίες για ουσιαστική συντροφιά, στον ελεύθερο χρόνο που έχουμε, όπως και την δυνατότητα να... συνομιλήσουμε με τις σκέψεις ενός «άλλου»,  ο οποίος μπορεί να αποκαλυφθεί πως  είναι ο «άλλος» μας  εαυτός…


Νότης Μαυρουδής
Απρίλιος 2019

Επιλογή εικόνων & τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)
 


Εγγραφείτε στη λίστα για το διμηνιαίο email ενημέρωσης

  
 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center