Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο Kιθάρας
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΣΟΝΑΤΑ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΚΙΘΑΡΑ  ΤΟΥ MARCO DE GOEIJ -
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η συνεργασία μου με τον Marco de Goeij ξεκίνησε στις αρχές του 2015, ύστερα από μια συναυλία μου, όπου ερμήνευσα μεταξύ άλλων και έργα σύγχρονης μουσικής. Τότε συζητήσαμε τη σύνθεση ενός καινούργιου έργου για σόλο κιθάρα. Το συγκεκριμένο έργο, η Σονάτα για σόλο κιθάρα, ολοκληρώθηκε το 2016 και πραγματοποίησα την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Evertshuis στις 8 Απριλίου 2017, στο Bodengraven της Ολλανδίας (γενέτειρα του συνθέτη).

Παρ' όλο που η σονάτα είναι γραμμένη σε τρία μέρη, ολόκληρο το έργο μπορεί να εκληφθεί συνολικά ως φόρμα σονάτα. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος  (Ι. Moderato – Allegro moderato – Lento – Più mosso) έχει το χαρακτήρα της έκθεσης, εισάγοντας το πρώτο και δεύτερο θέμα. Το δεύτερο μέρος (II. Lento – Vivace – Lento) έχει το χαρακτήρα της ανάπτυξης, εισάγοντας καινούργιο θεματικό υλικό, ενώ το τρίτο μέρος (III. Presto – Lento – Presto) είναι μία επανέκθεση, που ολοκληρώνεται με μια μικρή coda.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της συνθετικής φιλοσοφίας του de Goeij είναι η ασάφεια (ambiguity). Υπάρχουν πάντα περισσότερες πιθανότητες για να αναπτυχθεί το κάθε επεισόδιο του έργου, παρ’ όλο που τα επεισόδια είναι αυτοτελή. Δίνουν, όμως, την εντύπωση ότι είναι ημιτελή, οπότε η αγωνία παραμένει. Γι’ αυτό και η μουσική του de Goeij μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια μουσική που κινεί το ενδιαφέρον και κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση ως το τέλος.

Προσωπικά θεωρώ ότι παρ’ όλο που η Σονάτα είναι απαιτητική τόσο σε μουσικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, το έργο είναι καλογραμμένο, καθώς ο συνθέτης είναι και ο ίδιος κιθαριστής. Πρόκειται για ένα έργο που, ενώ ο de Goeij χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης, όπως τον δωδεκαφθογγισμό, υπάρχει εν τούτοις μελωδία, χωρίς να παραλείπεται η καινοτομία με την εισαγωγή του semi pizzicato στο δεύτερο μέρος του έργου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο της σονάτας για σόλο κιθάρα, το οποίο ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε στο Evertshuis στις 20 Φεβρουαρίου του 2019, στο Bodengraven της Ολλανδίας.

 

Υλικό από τις πρόβες των τριών μερών της Σονάτας, μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους (στα αγγλικά):

1ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=ALi9HVqKhYY

2ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=rV6FhVTtmPQ

3ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=s73s2Vktb_U


Γιάννης Γιαγουρτάς
Μάιος 2019

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)


Εγγραφείτε για διμηνιαία ενημέρωση (email) με τα πρόσφατα άρθρα στο TaR

  
 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center