Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι την έναρξη του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και το φετινό πρόγραμμα αναμένεται συναρπαστικό και πολυποίκιλο! Ταυτόχρονα, το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, οι αναγνωρισμένοι μουσικοί, οι συνεργασίες και τα σύνολα που θα εμφανιστούν, θα καταστήσουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, παράλληλα με τον τομέα του χορού (βλέπε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), αναμφισβήτητα και σε καλοκαιρινή μουσική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. 

Πάνω από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό,την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα συμπράξουν σε 17 συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου χρίζοντας την Καλαμάτα Μουσική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!!
Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξή του παίζουν φυσικά και δύο από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια με την σημαντική χορηγία του και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την δωρεά του ενισχύουν την δυναμική του Φεστιβάλ και αναγνωρίζουν τον ρόλο του στα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ελληνικής Επικράτειας.

Το φεστιβάλ  θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με το masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» των Άρη Χριστοφέλλη και Παναγιώτη Αδάμ, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιουλίου.

 Στις 3 Ιουλίου θα εμφανιστεί, στα πλαίσια του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και για δεύτερη χρονιά στην Καλαμάτα, η Αυστριακή Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia.

Στη συνέχεια, το ειδικευμένο στο σύγχρονο ρεπερτόριο και διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό σύνολο «ARTéfacts ensemble» θα παρουσιάσει στις 4 Ιουλίου, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά του Στάθη Γυφτάκη.

Την επομένη, 5 Ιουλίου, η Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia θα εμφανιστεί για μια δεύτερη συναυλία με διαφορετικό πρόγραμμα και με σολίστ τη νέα και ταλαντούχα τσελίστα Cristina Basili, στη Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Στις 6 Ιουλίου οι συμμετέχοντες του masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, το φεστιβάλ μας θα δείξει για πρώτη φορά το σινεφιλικό του πρόσωπο με μια συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: η ταινία σύμβολο του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου, «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» (1919), θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής του Αρίωνα Γυφτάκη.

Η επομένη της σύμπραξης αυτής αποτελεί την ημερομηνία έναρξης των masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά, βιολιού με τον Felix Froschhammer και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Τη μέρα αυτή, 10 Ιουλίου, οι Daniel Dascălu, Radu Barabancea, Jamila Garayusifli, Aleksandar Jordanovski και Δημήτρης Λάμπος θα εμφανιστούν στο Studio του Μεγάρου Μουσικής για μια βραδιά μουσικής δωματίου με δύο μαγευτικές συνθέσεις των Debussy και Dvořák ενώ το επόμενο βράδυ, 11 Ιουλίου, το ευρέως αναγνωρισμένο ντουέτο με τους Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των ρωσικών συνθέσεων για βιολοντσέλο και πιάνο.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα δείξουν το πειραματικό τους πρόσωπο επιχειρώντας να «πλέξουν» τους κόσμους της μουσικής και του οίνου σε μια βραδιά με πολλούς μουσικούς και πολλές… γεύσεις στο Δημοτικό Ωδείο.

 Η μεγάλη συναυλία των Αλεξία Μουζά, Felix Froschhammer, Indira Rahmatulla και Ηλία Σδούκου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες των masterclass βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου θα έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των masterclass πολλές φορές επί σκηνής στην Καλαμάτα.

Τα masterclass θα λήξουν την Πέμπτη 18 Ιούλιου με ένα ρεσιτάλ βιολοντσέλου με τον σπουδαίο ανερχόμενο βιολοντσελίστα Benedict Kloeckner και την αναγνωρισμένη πιανίστα Danae Dörken στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα ενώ το μεγάλο πάρτι με τους Blues Escape στις 24 Ιουλίου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα κλείσει την πρώτη περίοδο του φεστιβάλ!  

Καθόλου αμελητέα δεν είναι τα μουσικολογικά σεμινάρια και workshop με τους Καίτη Ρωμανού, Αθανασία Κυριακίδου και Riccardo Vaglini, που θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Τέλος, το συναρπαστικό καλαματιανό μουσικό καλοκαίρι θα κλείσει στα τέλη Αυγούστου με την Ελληνοαυστριακή μουσική ακαδημία εγχόρδων «Strings inMotion». Η ακαδημία αυτή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και την Αυστριακή Πρεσβεία, θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από 25 με 31 Αυγούστου και οι δύο συναυλίες της ορχήστρας δωματίου και των συνόλων θα κλείσουν το φεστιβάλ στις 29 και 30 Αυγούστου, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ στις 28 Αυγούστου θα δοθεί και μια συναυλία στο Costa Navarino.

https://www.kalamatamusicdays.com/

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center