Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

“Εμ-πνεύσεις” – Περικλής Κούκος

23 Ιουνίου 2018 - 8.00μμ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΦΗΡΑ 
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Δημιουργίες του συνθέτη και μαέστρου Περικλή Κούκου, σταθμοί μιας πλούσιας μουσικής διαδρομής από το 1986 έως σήμερα: έργα για κουιντέτο πνευστών, σόλο φλάουτο, όμποε, φαγκότο και πιάνο, πιάνο και κουιντέτο πνευστών. Έξι γνωστοί σολίστ στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη: ο Δημήτρης Κούκος (πιάνο) και το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» που απαρτίζεται από τον Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο) και Σπύρο Κάκο (κόρνο).

Ο Περικλής Κούκος είναι από τους πιο δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, μουσική δωματίου έργα για ορχήστρα, για φωνή ή σόλο όργανα και σκηνική μουσική. Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και με ελληνικά και ξένα ορχηστρικά σύνολα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική του Λονδίνου, Βιρτουόζοι της Πράγας, της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας, Alea III της Βοστώνης, Φιλαρμονική της Μόσχας, του Ισραήλ, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου κ.ά.). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κονσέρτχεμπαου, Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.) και από ραδιοφωνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατείχε θέσεις ευθύνης σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς (Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ΕΛΣ, Ελληνικό Φεστιβάλ κ.ά.). Έχει ανακηρυχθεί Artist in Residence του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο Ξένιος Δίας για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας (2003).

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ, μέλη ελληνικών συμφωνικών συνόλων. Στόχος του είναι η προβολή του ρεπερτορίου για πνευστά και ο εμπλουτισμός αλλά και η ανάδειξη της σχετικής ελληνικής εργογραφίας. Με πάνω από 150 έργα στις καλλιτεχνικές του αποσκευές, το σχήμα καλύπτει το εύρος της φιλολογίας για κουιντέτο πνευστών αλλά και μεγαλύτερα σύνολα. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει συμπράξει με σύνολα εγχόρδων, χορωδίες και μονωδούς στην ερμηνεία αυθεντικών συνθέσεων ή μεταγραφών που επιμελούνται τα ίδια τα μέλη του Κουιντέτου. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Κούκος γεννήθηκε το 1982  στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο ως αριστούχος με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο, με την πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου , απ’  όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί Α΄ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπούδασε επίσης Ανώτερα Θεωρητικά με τον συνθέτη Περικλή Κούκο. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πιάνο στην Ecole Normale De Musique  στο Παρίσι και στο Royal College of Music  στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο στο τμήμα Master in Piano Performance με καθηγητή τον Neil Immelman και υποτροφία από το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.  Ωνάσης . Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια,  έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε σημαντικές αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα ‘Χρήστος Λαμπράκης’, αίθουσα ‘Δημήτρης Μητρόπουλος’), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάσση,  το Rudolfinum στην Πράγα, το Konzerthaus Berlin και το Atrium της Deutche Bank στο Βερολίνο, στο Teatro Cavour και στο Teatro de Sympfonica de San Remo  στην Ιταλία, τη Sala Bulgaria στη Σόφια κα.. Έχει επίσης συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους μαέστρους και σολίστ. Έχει συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ με σημαντικότερα το Richmond Upon the Thames Music Festival, το Ealing Upon the Thames Festival στο Λονδίνο, το International Music Festival Pontes 2010  στην Πράγα,  τα Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης,  τα Ερμουπολια, το Φεστιβάλ Νάξου, το Φεστιβάλ ‘Επί των τειχών’, Pianorama, Beethoveniana  κ.α. Έχει συμπράξει ως σολίστ μ ε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,  την Ορχήστρα των Χρωμάτων,  την Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων,  την Czech Camber Philharmonic, την Sofia Simfonieta, τους Virtuosi De Prague,  την Sympfonica de San Remo και την Camerata Europaea. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Μέρος της ηχογράφησης παίχτηκε στον εορτασμό των 50  χρόνων του Γ’ προγράμματος. Ηχογραφήσεις του έχουν σταλεί στην E.B.U. Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Χολαργού και στο Ωδείο Παλαιού Φαλήρου.

http://gyzimegaron.gr/event/koukos-2/

Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας – Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη – Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center